روشهای جایگزینی کاشت دندان، یک تکنیک است که طراحی شده تا به شما جایگزین مناسبی برای دندان های طبیعی خود را فراهم کند. برای دستیابی به این هدف، پزشکان گزینههای مختلفی مانند ایمپلنت دندان، روش مصنوعی یا بریج را به شما پیشنهاد میدهند.
اگر مطمئن نیستید کدام روش جایگزینی برای شما مناسب است، در نظر داشته باشید که این مقاله از سایت کلینیک دندانپزشکی لبخند در کرج را بخوانید. همه دندانپزشکان مجموعه ما خدمات دندانپزشکی جامعی را توسط تخصصهای با تجربه و با کیفیت بالا ارائه میدهیم. در ادامه، قصد داریم روش های کاشت دندان را توضیح دهیم.
انواع روش کاشت دندان
کاشت دندان به وسیله روش های مختلف انجام میشود که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم:
o ایمپلنت
o بریج یا پل دندانی
o دندان مصنوعی یا پروتز
1. کاشت دندان به روش ایمپلنت دندان (Dental implants)
این روش میتواند به شما ظاهری طبیعی بخشیده و عملکرد مشابه طبیعی داشته باشد. بدون توجه به تعداد و موقعیت دقیق آنها، این روش میتواند یک راه حل مناسب برای شما باشد.
اگر مراقبتهای پس از کاشت دندان را جدی بگیرید، انجام این روش ها به مدتی طولانی دوام و ماندگاری بالایی خواهند داشت.
مراحل کاشت دندان به روش ایمپلنت چیست؟
کاشت دندان طبیعی با استفاده از روش ایمپلنت شامل مراحل اصلی زیر میشود:
– ارزیابی اولیه
در این مرحله، دکتر دندانپزشک به بررسی وضعیت سلامت دهان بیمار میپردازد. برای این منظور، ممکن است آزمایشهای تصویربرداری مانند اشعه ایکس تجویز کند. در این ارزیابی، پزشک به فاکتورهایی از جمله تراکم استخوان، سلامت لثه و وضعیت عمومی توجه میکند. این عوامل مشخص میکنند که آیا شما برای کاشت دندان مناسب هستید یا خیر.
– کاشت ایمپلنت
در این مرحله، دندانپزشک، ایمپلنت را که اغلب از تیتانیوم ساخته شده است، در استخوان فک قرار میدهد؛ محلی که ریشه دندان از دست رفته است. این جراحی معمولاً با استفاده از بی حسی موضعی انجام میشود.
– استئواینتگراسیون (Osseointegration)
استئواینتگراسیون به معنای تدریجی ادغام ایمپلنت با بافت استخوانی است. این فرآیند نقش حیاتی در موفقیت کاشت دندان دارد. در طول مدت استئواینتگراسیون، سطح ایمپلنت با سلول های استخوانی هماهنگ میشود و استخوان به آرامی در اطراف آن رشد میکند.
– قرار دادن اباتمنت (Abutment Placement)
پس از اتمام استئواینتگراسیون، یک اباتمنت (اتصالدهنده) در بالای ایمپلنت قرار میگیرد. این اباتمنت به عنوان نقطه اتصال برای تاج یا دیگر پروتزها عمل میکند.
– قرار دادن تاج دندان
در این مرحله، دندانپزشک به کاشت دندان مصنوعی میپردازد. آنها از نظر رنگ، عملکرد، شکل و اندازه با طبیعی هماهنگی دارند.
2. کاشت دندان با بریج
در روش کاشت دندان به روش بریج یا پل، دندانپزشکان از پونتیک (Pontics) استفاده میکنند؛ که این روش ممکن است با عنوان کاشت بدون ایمپلنت نیز شناخته شود. پونتیک به این معنا است که پزشک برای حفظ دندانهای مصنوعی آنها را به دندانهای طبیعی متصل میکند. این روش یکی از بهترین انتخابها برای پُر کردن شکافهای دندانی است.
مراحل کاشت دندان به روش بریج به طور کلی شامل موارد زیر است:
o بررسی و ارزیابی اولیه
o آماده سازی دندانهای مجاور: این مرحله شامل حذف بخشی از سطح مجاور پروتز است تا فضای مخصوص پروتز مهیا شود.
o نصب نهایی پونتیکها و تاجها: پس از آماده شدن پونتیکها و تاجها، دندانپزشک آنها را در محل اصلی قرار میدهد. تاجها روی دندانهای مجاور نصب میشوند و پونتیکها با استفاده از تاجها متصل خواهند شد.
پس از نصب پونتیکها و تاجها، دندانپزشک تنظیمات نهایی را انجام میدهد تا مطمئن شود که آنها به درستی در محل خود ثابت شدهاند.
3. دندان مصنوعی (پروتز)
پروتز به ویژه در افرادی که به دلیل کهولت سن یا دلایل دیگر برخی از دندانهای خود را از دست دادهاند، میتواند یک گزینه مناسب برای جایگزین آنها باشد.
این پروتزها امکان جویدن آسان تر مواد غذایی را به بیمار میدهند و به افراد کمک میکنند تا با اعتماد به نفس بیشتری لبخند بزنند. این پروتزها از یک پایه فلزی یا پلاستیکی که با اکریلیک پوشیده شده است، تشکیل شدهاند که دارای دوام و ظاهر زیبایی قابل توجهی است.
انواع پروتز
– ست پروتز کامل:
کاشت دندان به روش دندان مصنوعی جایگزینی است که برای تمام دندانهای طبیعی فک بالا یا پایین قرار میگیرد. این روش برای افرادی کاربرد دارد که همه آنها را از دست دادهاند.
– پروتز نیمه یا پارسیل:
این پروتز زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که تعدادی دندان سالم باقی مانده باشد و بر خلاف پروتز کامل که برای جایگزینی تمامی آنها یک فک بالا یا پایین استفاده میشود، برای جایگزینی یک یا تعدادی از آنها به کار میرود.
انواع مختلف کاشت دندان به روش دندان مصنوعی پارسیل
o پارسیل پایه فلزی: جنس پایه این پروتزها از ترکیبی از فلز و آکریلیک تشکیل شده است و نسبت به سایر انواع پارسیلها، کمترین زیبایی را داراست.
o پارسیل آکریلیکی: پایه این پروتزها از جنس آکریلیک بوده و از دوام و مقاومت بسیار بالایی برخوردار است.
o پارسیل فلکسی یا ژلهای: پایه این پروتزها از مواد نرم و انعطاف پذیر ساخته شده است، اما دارای دوام بالاست و ایجاد حساسیت نمیکند.
اوردنچر Overdenture
نصب این پروتز با کاشت پایه هایی در داخل بافت لثه آغاز میشود، سپس پروتز بر روی این پایه ها نصب میشود. اگر قادر به پرداخت هزینه های ایمپلنت برای جبران تک دندان از دست رفته نیستید، پروتزهای اوردنچر گزینهی مناسبی هستند.
این پروتزها به تکلم و بهبود فرایند جویدن و مصرف غذا کمک زیادی میکنند و از تحلیل استخوان فک نیز جلوگیری میکنند. لازم به ذکر است که این پروتزها نیاز به ترمیم هر 6 ماه یکبار دارند و برای افزایش طول عمر آنها، نظافت و رسیدگی روزانه نیز الزامی است.
کدام یک از روش های کاشتن دندان مقرون به صرفه تر است؟
ایمپلنت ها به عنوان یکی از بهترین روشهای کاشت دندان شناخته میشوند، اما به دلیل ساختار، تعداد جلسات مراجعه، نیاز به عمل جراحی لثه و آماده سازی روکشها در لابراتوار، هزینههای بالاتری نسبت به سایر روشها دارند.
بریجها نسبت به ایمپلنتها هزینه مناسب تری دارند و در نتیجه، دندانهای مصنوعی که به صورت کامل یا نیمه (پارسیل) ساخته میشوند، جزو مقرون به صرفه ترین روشهای کاشت دندان شناخته میشوند.
بهترین روش کاشت دندان کدام است؟
انتخاب بهترین روش کاشت دندان برای شما به تشخیص پزشک شما وابسته است، و مسئله هزینه نیز میتواند در این انتخاب تأثیرگذار باشد. در صورتی که پزشک شما بر اساس ارزیابی قدرت و سلامت فک شما، روش ایمپلنت را مناسب تشخیص دهد، احتمال بالایی وجود دارد که این روش را برای شما توصیه کند.
سخن پایانی
از آنجایی که کاشت دندان یک عمل حساس است و نیاز به دقت بالا دارد، پیش از انتخاب هر روشی برای جایگزینی آنها، مراجعه به دندانپزشک معالج خود و داشتن یک جلسه مشاوره الزامی است.
بعد از مشاوره، دندانپزشک تشخیص میدهد که کاشت دندان بدون ایمپلنت برایتان مناسب است یا کاشت با ایمپلنت. متخصصان ما در کلینیک دندانپزشکی لبخند با داشتن سالها تجربه درخشان در زمینه کاشت دندان، میتوانند در جلسه مشاوره با بررسی وضعیت شما، بهترین روش جایگزینی را به شما معرفی کنند.