جراحی دندان
وقتی از جراحی دندان صحبت میکنیم منظورمان هر گونه جراحی و عملی است که بر روی دندانها، لثهها و یا حتی فک انجام میشود. این کار اغلب با دو هدف انجام میشود، یکی هدف درمانی و دیگری هم با هدف زیبایی.
سوالی که برای بسیاری از افراد پیش میآید این است که جراحی دندان چه مواقعی لازم است؟ ما در این مطلب از مجله پزشکی کلینیک لبخند قصد داریم به طور مفصل در مورد این موضوع صحبت کنیم. به علاوه اینکه ببینیم مراقبت بعد از جراحی دندان چگونه است؟ و آیا خطرات جراحی دندان جدی هستند؟
یکی از آشناترین جراحیهای دندان برای همه احتمالا جراحی دندان عقل باشد. دندان عقل ممکن است عوارضی برای شما داشته باشد و توصیه میشود که در زمان مناسب با جراحی خارج شود.
مشاوره رایگان تلفنی با متخصصین
جراحی دهان و فک و صورت
جراحی فک و صورت، نوعی از جراحی است که طیف وسیعی از بیماریها، صدمات و نقوص سر و صورت و فک و گردن چه بافت نرم و چه بافت سخت ناحیه دهان و فک و صورت را اصلاح میکند. این رشته در جهان به عنوان یکی از تخصصهای رشته پزشکی محسوب میشود ولی در ایالات متحده از تخصصهای رشته دندانپزشکی است.
در ایران نیز از تخصص های دندانپزشکی محسوب می شود که پس از دوره عمومی ۵ سال طول دوره این تخصص می باشد. موارد آموزشی شامل جراحی های داخل دهانی کوچک (مینور)، کنترل و مدیریت آسیب های فک و صورت در بخش اورژانس، کاشت ایمپلنت، جراحی های زیبایی بینی و صورت و آسیب شناسی فک و صورت و گردن و سر می باشد
کشیدن دندان
کشیدن دندان به معنای درآوردن آن از جایگاه دندان در استخوان فک است. دلایل مختلفی برای کشیدن دندان وجود دارد. این دلایل عبارتند از:
آسیب شدید دندان یا ضربه
دندانهای نابجا یا فاقد عملکرد
درمان ارتودنسی
دندان اضافی
پرتودرمانی
پیوند اعضای بدن

جراحی دندان عقل
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که دندانهای عقلتان کامل بیرون نیامده باشد یا حتی در قسمتی از فکتان نهفته باشد و فقط با گرفتن عکس رادیولوژی متوجه حضور آنها شده باشید.
برخی مواقع که دندان عقل به صورت ناقص رشد میکند و گاهی نیز شکل طبیعی ندارد و محل آن نیز مساعد نیست در این صورت دندان عقل میتواند مشکلاتی ایجاد کند که باید کشیده و یا جراحی دندان عقل انجام شود، ولی در حالتی که وضعیت دندان عقل نرمال باشد و جایگاه آن نیز مشکلی نداشته باشد، نیازی به کشیدن ندارد.
دندان عقل در عمیقترین جای دهان بوده و دسترسی به آن سخت است. به همین دلیل تمیز نگه داشتن آن مشکل بوده و پوسیدگی در آن زیاد مشاهده میشود. دندان نهفته دندانی است که به علت ممانعت دندانهای مجاور، تنگی فک و کمبود فضای لازم تراکم و سفتی بیش از حد استخوان در زمان معین و خاص خود رویش نیافته.
جراحی ایمپلنت دندان
جراحی ایمپلنت دندان روشی است که ریشه دندان را با پایه یا پستهای فلزی و پیچ مانند جایگزین میکند. این روش، دندانهای آسیبدیده یا ازدسترفته را با دندانهای مصنوعی جایگزین میکند، که ظاهر و عملکردی شبیه به دندانهای واقعی دارند. جراحی ایمپلنت دندان میتواند جایگزین بهتری برای دندان مصنوعی یا بریج باشد، زیرا معمولا نتایج مادامالعمری را فراهم میکند، ظاهر بسیار طبیعی دارد و نیازی به تراشیدن دندانهای کناری ندارد
دندان فک جوش (آنکیلوز دندان) چیست؟
آنکیلوزدندان (Dental Ankylosis) وضعیتی است که در آن دندان به استخوان اطراف فک جوش میخورد. این همجوشی از حرکت طبیعی دندان در حفره جلوگیری می کند و بر توانایی آن برای رویش و عملکرد صحیح آن تأثیر می گذارد. برخلاف دندان سالمی که توسط رباطهای پریودنتال ثابت میشود، دندان انکیلوز مستقیماً به استخوان متصل میشود که منجر به مشکلاتی در تراز بایت، زیبایی و عوارض احتمالی میشود.
جراحی لثه
بیماری لثه تنها به دلیل التهاب و عفونت ناشی از باکتریهای موجود در جرم و پلاک غذایی تجمع یافته بر روی طوق دندانها است که لثه را بیمار میکند و به مرور زمان باعث از بین رفتن لثه و استخوان دربرگیرنده دندان میشود. لثه سالم معمولاً به رنگ صورتی یا قرمز روشن است و محکم به دندان چسبیده و آنرا احاطه کرده است. استخوان سالم فک نیز به همین ترتیب دندان را دربر میگیرد.
لثهای که به بیماری دچار نشده است به هنگام غذا یا مسواک زدن خونریزی نمیکند و بافت سفت و محکمی دارد. در صورت تجمع پلاکها و جرمها در بین لثه و استخوان با مرور زمان این پاکتها عمیقتر شده و فضای بزرگتری را برای باکتریها فراهم میکند و به ناحیه زیر لثه گسترش مییابد و کمکم تخریب استخوانی و نسج اطراف دندان بیشتر میشودو نهایتاً استخوان بیشتری از دست رفته و گاهاً به کشیدن دندانها هم کشیده میشود.
جراحی دهان و دندان
آبسه دندان چرکهایی است که در ریشه دندان جمع شده و باعث عفونی شدن آن میشود و در صورت درمان نشدن به موقع میتواند به تدریج به فضاهای عمقی مانند فضاهای اطراف حلق، مجاری تنفسی و حتی اطراف مغز راه پیدا کند و موجب انسداد راههای تنفسی، درگیری مغز و مننژیت (التهاب پرده مغز) و درگیری خون و حتی مرگ شوند.
درد شدید دندان در هنگام آبسه را میتوان چنین پنداشت که: ورود میکروبها به مغز دندان پالپ دندان باعث ایجاد التهاب در پالپ شده و این التهاب باعث افزایش حجم پالپ میشود. با توجه به اینکه پالپ دندان در یک محفظه بسته واقع شده، باعث افزایش شدید فشار داخلی آن میشود. این افزایش فشار، منجر به فشار آمدن به پایانههای عصب دندان شده و درد دندان شروع میشود.
جراحی افزایش طول تاج
نوعی از جراحیهای ترمیمی دهان و دندان میباشد که طی آن طول تاج دندان را با شکافتن، به پایین کشیدن و یا برداشتن بافت لثهای و تراشیدن بافت استخوانی اطراف آن افزایش میدهند تا انجام ادامه درمان بر روی دندان امکانپذیر گردد. این عمل بعضاً با عنوان کلیتر جراحی لثه نیز شناخته میشود.

مراقبتهای لازم بعد از جراحی دندان
مراقبت درست، عوارض بعد از جراحی را کم میکند. در ادامه به برخی از نکات مهم برای مراقبت درست و اصولی بعد از جراحی اشاره میکنیم:
در ساعات اولیه از انجام فعالیتهای بدنی پرفشار و با شدت خودداری کنید. پزشکان توصیه میکنند که تا ۲۴ ساعت فعالیت سنگین نداشته باشید.
برای اینکه فشار کمتری به فک و دندانها وارد شود در ساعات اولیه حتما غذاهای نرمی مانند سوپ مصرف کنید.
برخلاف تصور عموم به هیچ عنوان برای نوشیدن از نی استفاده نکنید. این کار باعث شده که خونریزی شدیدتری داشته باشید.
به منظور ضدعفونی کردن دهان و دندانها بعد از گذشت یک روز دهان را با مقداری آب و نمک شست و شو دهید یا از دهانشویه مناسب دندانهایتان استفاده کنید.
بعد از جراحی در ساعات اولیه بهتر است که سرتان را بالاتر از بدنتان قرار دهید. این کار از التهاب و تورم دندانی جلوگیری کرده و گردش خون را در محل آسیبدیده کمتر میکند.